ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ* ΣΤΟ ATHENS STREET FOOD FESTIVAL;

Μίκα Χατζηδάκη
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ* ΣΤΟ ATHENS STREET FOOD FESTIVAL;

(*Ακόμη κι αν είμαι vegetarian)

Ρεπορτάζ: Σοφία Μαυραντζά - Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Πήγαμε για σένα (ενδεχομένως και πριν από σένα) την προηγούμενη Κυριακή. Όχι Σάββατο, για να μην είναι η πρώτη μέρα, παρατηρήσουμε τις ατέλειες και μεταφέρουμε λάθος εικόνα, αλλά ούτε και πολύ αργά την Κυριακή μην τυχόν και δεν καταφέρουμε από τον πολύ κόσμο να δούμε όλα όσα θέλαμε. Street Food Festival στο κέντρο της πόλης λοιπόν, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι. Κόψαμε 2,5 ευρώ εισιτήριο (αλήθεια, για ποιο λόγο;) και βρεθήκαμε να κοιτάμε τριγύρω μέχρι να καταλάβουμε τι παίζει. Η αλήθεια είναι πως αρχικά… σαστίσαμε και θα σου εξηγήσω το λόγο. Είχε περίπου 50 μαγαζάκια-καντίνες-περίπτερα-πεςταόπωςθες. Ωραία μέχρι εδώ, αλλά εμείς -συμφωνήσαμε πως- κάτι άλλο περιμέναμε. Αυτά τα… θα τα λέμε περίπτερα (το αποφάσισα) ήταν απλώς παραρτήματα μαγαζιών που ήδη λειτουργούν κάπου στην Αθήνα και ήρθαν και σε αυτό το φεστιβάλ για να προωθήσουν το κατάστημά τους. Εμείς περιμέναμε γεύσεις του κόσμου, Ινδούς και Βραζιλιάνες να σερβίρουν τα δικά τους τοπικά εδέσματα.


Εντάξει, θα σταματήσω τη γκρίνια. Ας το πάρουμε από την αρχή. Πήραμε έναν καφέ μοναδικού χαρμανιού και η περιήγησή μας ξεκίνησε. Φάγαμε και ένα μάφιν. Από ένα περίπτερο με τρία κορίτσια και ένα αγόρι που όλοι τους φορούσαν χιπστερικά γυαλιά. Παραδίνομαι: Ήταν πρόκληση και δεν είχαμε φάει πρωινό.

ΤΟΥ… ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Το λοιπόν, στο φεστιβάλ έχει πολλά περίπτερα «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των απόλυτων φαν των μπέργκερ. Μπέργκερ από εδώ, μπέργκερ από εκεί, γέμισαν τα ρουθούνια μας μοσχαρίσιο μπιφτέκι και λιωμένα τυριά πηγαινοέρχονταν μπροστά στα μάτια μας απροκάλυπτα. Του… μπέργκερ το πανηγύρι, κοινώς. Θα κάνω σπόιλ και θα πω πως το καλύτερο μπέργκερ θα το φάτε σε ένα περουβιανό, με σήμα το μαύρο πάνθηρα. Μάλλον δεν έγινα αρκετά σαφής. Μιλάμε για μπέργκερ με κίμτσι Αμαζονίου, αβοκάντο, σάλτσα αντικούτσο και… γάλα πάνθηρα. Τώρα, κάπως καλύτερα; Οk, σεφ είναι ο Δημήτρης Κατριβέσης ένας από τους καλύτερους Έλληνες του είδους, που έχει μαθητεύσει δίπλα στον «τιτανοτεράστιο» Ferran Andria…

IN JUNK WE TRUST

Αλλά τι σας λέω τώρα, αφού η νοοτροπία του Έλληνα δεν μπορεί να ξεφύγει από το σουβλάκι (εγώ το λέω σουφλάκι, από τη δική μου επινόηση της λέξης «σούφλα» που προφέρεται καλύτερα από ό,τι η «σούβλα»). Έτσι, στο Athens Street Food Festival υπάρχουν πολλές επιλογές, με τα γουρουνάκια να κοιτούν μέσα από βιτρίνες και να αναρωτιούνται γιατί ήρθαν σε τούτο το μάταιο κόσμο με αυτή τη μορφή…


Φυσικά δεν λείπει η αγαπημένη συνήθεια του ξενύχτι: Βρώμικο. Ναι ρε φίλε. Ναι. Ναι. ΝΑΙ. Καυτό hot dog σε μαλακό ψωμάκι, κέτσαπ, μουστάρδα, καροτάκι, ντοματούλα, κρεμμυδάκι, εεε και μαγιονέζα. Ναι, για να γλιστράει. Κάπου εδώ ξεκινήσαμε τις μπύρες. Ναι, ήταν παγωμένες.

ΚΑΙ ΟΙ VEGETARIAN ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ

Εντάξει, το κράτησα για το τέλος αλλά θα το πω, για να μη νομίζετε πως η δημοσιογραφία είναι ένα ψέμα (σε άλλο άρθρο η συγκεκριμένη ανάλυση…). Μετρώ μερικές εβδομάδες χορτοφαγικού βίου. Από επιλογή. Και δεν δοκίμασα τίποτα από τα παραπάνω (#fail). Όμως δοκίμασε ο Λευτέρης και η Νάντια που ήταν μαζί μου. Και μπορώ να καταλάβω αν τους άρεσαν, από το πώς γούρλωναν τα μάτια τους από γαστριμαργική ηδονή σε κάθε δαγκωνιά. Και όχι μόνο αυτοί αλλά κι ο κόσμος με τον οποίο συνομίλησα και τον ρώτησα πώς του φαίνεται το φεστιβάλ. Όλοι το χάρηκαν. Τα παιδιά έπαιζαν, έκαναν κούνια σε μία μεγάλη αιώρα, σκόραραν στο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι και έτρεχαν ξέγνοιαστα ανάμεσα στον κόσμο που είχε μια ιδιαιτέρως εξερευνητική διάθεση. Έφαγα. Όχι, δεν θα πω ψέματα. Για την ακρίβεια έφαγα το πιο ωραίο φαλάφελ που έχω δοκιμάσει ποτέ, τόσο spicy όσο το παρήγγειλα, τόσο χορταστικό, τόσο όσο σε όλα του.

ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

Το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες μπόρεσαν να δοκιμάσουν ξεχωριστές, street εκδοχές από δεκάδες κουζίνες, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική, αλλά και γευστικές προτάσεις από γνωστούς σεφ και καθιερωμένους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, όπως και λιγότερο γνωστούς δημιουργούς πρωτότυπων γεύσεων, στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον ιστορικό χώρο του Παλιού Αμαξοστάσιου του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι (Ερμού 1 και Πειραιώς), συνολικής έκτασης πάνω από 4.000 τμ. Άλλωστε, τις γευστικές προτάσεις συμπληρώνουν οι επιλογές για ποτό, smoothies, καφέ, γλυκά και παγωτά.


Μερικές από τις γωνιές της Αθήνας που κάνουν check-in στο 1ο Athens Street Food Festival, παρουσιάζοντας τις νόστιμες προτάσεις τους, τις ιδιαίτερες συνταγές τους και ό,τι κάνει τόσο αγαπημένη τη γαστρονομία του δρόμου, είναι οι: Just Burgers, Johnnie Hot Dog, Pure Bliss, Urban cafe-bar, Davinci - Artisan Gelato, Θα σου κάνω μακαρόνια, Monster Burgers Holargos, Gurun Street Food, Not Just Falafel, Emi‘s Cupcakes, Etnico / Alternative Street Cuisine και Altamira Restaurants, Ο Κακός Λύκος - The Big Bad Wolf Souvlaki & Burger Bar, Stay Hungry Bitch του Hλίας Σκουλάς - Chef Patron - του Foodmafia, Mac ‘N Cheesus, Βarbalexis, Γλυκό Καμινάδα, LA PANTERA NEGRA του σεφ Dimitris Katrivesis, Food Truck, Τρελό-Πατάτα, Cantina Kouzina, Ζαχαροπλαστείο ΜΙΚΕ, Cinque Wine Bar, Kalamaki μου - Πλατεία Μαβίλη.


Και αυτό το Σαββατοκύριακο η μεγάλη γιορτή του Street Food αναμένεται να είναι εξίσου απολαυστική με όλες αυτές τις γευστικές επιλογές, δυνατή μουσική από DJs set και live πάρτι με τον George Gakis σε rock‘n‘roll ρυθμούς που θα σηματοδοτήσει και το κλείσιμο του 1ου Athens Street Food Festival!


Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 12.00 - 01.00 και Κυριακή 12.00 - 23.30