KITESURFING: Η ΜΟΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ

Μίκα Χατζηδάκη
KITESURFING: Η ΜΟΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ

Όλα όσα θέλεις (και πρέπει) να ξέρεις


Ρεπορτάζ: Σοφία Μαυραντζά - Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης


Όταν ένα βράδυ ένας φίλος αποφάσισε να «χαλάσει» την παρέα, εκεί που πίναμε τα ωραία μας ποτά στο κέντρο της Αθήνας, για να πάει για ύπνο, η ερώτηση ήταν αυθόρμητη: «Από τώρα για ύπνο βρε Κώστα;». «Έχω να πάω για kite αύριο» είπε αποστομωτικά και φαινόταν πως δεν σήκωνε δεύτερη κουβέντα. Εμείς συνεχίσαμε, όμως όλο το βράδυ τριβέλιζε στο μυαλό μου αυτή η σπίθα που είδα στα μάτια του όταν είπε τη λέξη «kite». Έτσι ξύπνησα και το άλλο πρωί. Αμέσως γκούγκλαρα. Kitesurfing, αυτό είναι, σκέφτηκα. Μετά αναρωτήθηκα: Ναι, αλλά… κάνει για κορίτσια; Φόρεσα ένα τζιν, μια μπλούζα, πήρα το μπουφάν μου και καθοδόν τηλεφώνησα στο Λευτέρη: «Πάω να δω αυτούς τους τύπους που “λιώνουν” στο kite κάπου στη Λούτσα. Έρχεσαι να πάρουμε κανένα πλανάκι;» του είπα. Ευτυχώς, δεν με αφήνει ποτέ μόνη. Τζέντλεμαν, τι να λέμε τώρα. Όταν φτάσαμε και αφού, λίγο στα χαμένα, ήπιαμε ένα καφεδάκι (εντάξει, είπαμε, να πάμε για kite, όχι και κατευθείαν…), αμέσως μετά βρήκαμε τον άνθρωπό μας. Λουκάς Ανάγνος. Ψηλός, ευθυτενής, με ένα μακρύ κοτσίδι όμορφα πλεγμένο, φουλ επεξηγηματικός. Ο Λουκάς μας μύησε τόσο βαθιά στο τι εστί kitesurfing που… Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΩΣ ΠΑΜΕ;

Το λοιπόν, το kitesurf είναι σπορ. Όχι, δεν το ήξερα. Έμαθα, όμως, πως όσο το «σηκώνεις», τόσο πιο πολύ γυμνάζεσαι. Όπως και να έχει, κάτι κάνεις. Και μόνο που θα φουσκώσεις τον «αετό» το κυκλοφοριακό σου θα δουλέψει. Μετά θα πρέπει να μπεις μέσα στη θάλασσα, ok μην το συζητάμε και πολύ, θα κουραστείς. Εντάξει, ούτε κι εγώ το έχω με την άθληση και έμαθα πως δεν χρειάζεται να είσαι… Πετρουλάκη, αυτό που χρειάζεται είναι μία νορμάλ φυσική κατάσταση. Επίσης, χρειάζεται να ξέρεις να κολυμπάς. Είναι «σπορ φύσης» και υπερτερεί σε σχέση με άλλα σπορ εξαιτίας της επαφής που έχεις με τη φύση και συγκεκριμένα με τη θάλασσα και τον αέρα. Με λίγα λόγια, αν έχεις 5 χρόνια να σηκωθείς από τον καναπέ, καλύτερα να μείνεις απλώς στην ανάγνωση της εμπειρίας μου. Το kitesurf σου στέλνει φιλικούς χαιρετισμούς!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ;

Ναι, όταν φυσάει. Από μέσα Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου, σχεδόν καθημερινά, έχουμε μια συγκεκριμένη συχνότητα αέρα με μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι βορειοανατολικός, τα «μελτέμια» δηλαδή. Το χειμώνα μπορεί έναν μήνα να φυσάει σχεδόν κάθε μέρα και, από την άλλη μπορεί για έναν μήνα να μη φυσήξει σχεδόν καμία μέρα.

Ο ΑΕΤΟΣ ΠΕΤΑΕΙ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ- ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Το πώς πετάει ο «αετός» έχει να κάνει με το πόσο φυσάει και πολλά κιλά είναι ο αναβάτης. Αν φυσάει λίγο χρειαζόμαστε μεγάλο «αετό», αν φυσάει πολύ χρειαζόμαστε πιο μικρό αετό, αν φυσάει ακόμη πιο πολύ χρειαζόμαστε ακόμη πιο μικρό αετό. Με απλά λόγια -καθότι και ξανθιά εκ γενετής, φυσική, με σαντρέ ανταύγειες για να ρωτώ ό,τι θέλω χωρίς φόβο και πάθος τους συνομιλητές μου: Όσο πιο δυνατός είναι ο άνεμος, τόσο πιο μικρός είναι ο «αετός» μας. Όσον αφορά στα κιλά, θα πρέπει στήσουμε όλο τον εξοπλισμό μας πάνω στα κιλά μας. Δηλαδή: Όσο πιο πολλά τα κιλά τόσο πιο μεγάλος είναι ο «αετός» και όσο πιο λίγα τα κιλά, τόσο πιο μικρός είναι ο «αετός».

Ο ΣΕΡΦΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ...

Αν γνωρίζεις από kitesurfing, τότε για να έχεις ολοκληρωμένο εξοπλισμό χρειάζεσαι δύο αετούς, ώστε να καλύψεις ένα μεγάλο εύρος του αέρα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που είσαι μέσος αθλητής και ασχολείσαι με το σπορ περί τους 6-8 μήνες, Επιπλέον, χρειάζεσαι μία σανίδα. Η τιμή ενός «αετού» κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1.500 ευρώ, με όλα τα παρελκόμενα (σχοινάκια, μάτσες κλπ), ενώ η σανίδα κοστίζει από 350 έως 700 ευρώ. Θα πρέπει ενδεχομένως να αγοραστεί και μία φόρμα, που το εύρος τιμών είναι πολύ μεγάλο. Αν όλα τα παραπάνω είναι μεταχειρισμένα, το κόστος πέφτει περίπου κατά 30%. Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές και αντικατοπτρίζουν την οικονομική κρίση που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ, όπως λέει ο Λουκάς, στο εξωτερικό τέτοιες τιμές δεν «παίζουν». Βέβαια, όσο ασχολείσαι με ένα σπορ ή χόμπι, τόσο περισσότερες απαιτήσεις ενδεχομένως να έχεις συν τω χρόνω. «Μπορεί να θελήσεις ένα πιο περίεργο σανίδι ή κάτι τέτοιο. Μπαίνεις στο κόλπο και κάνεις τα κουμάντα σου» λέει ο Λουκάς και ουσιαστικά μιλάει η εμπειρία. Ο εξοπλισμός σου αντικαθίσταται ανάλογα πόσο τον προσέχεις. Αν τον προσέχεις, ακόμη και με πολύ συχνή χρήση, θα αντέξει έως 4 χρόνια. Αν όχι, πάλι καλά να λες αν θα φτάσει τη 2ετία. «Ό,τι χαλάει φτιάχνεται και επιδιορθώνεται. Ο μεγαλύτερός σου εχθρός είναι ο ήλιος και ο αέρας. Μπορείς να ασχολείσαι με τον «αετό» όλη μέρα, όμως αν μόλις τελειώνεις τον μαζεύεις και τον προσέχεις, θα σου κρατήσει. Αν κάνεις 50 ώρες αλλά τον αφήσεις άλλες 550 ώρες στην παραλία να τον χτυπάει ο ήλιος, τον διέλυσες, χαλάει το υλικό» μου λέει ο Λουκάς και προσπαθεί να «ζυγίσει» αν ανήκω στην κατηγορία του «ψείρα». Πού να ήξερε πως είμαι παρθένος.

HEY! TEACHERS!

Τα έχεις όλα, λέμε τώρα, έχεις πάρει απόφαση ότι θα χαλάσει το μαλλί, ότι δεν θα βγεις από το σπίτι με μακιγιάζ, είσαι γενικότερα σε mood και φτάνεις στη Λούτσα. Για διάβασε να μάθεις τι συνάντησα εγώ: Δεν υπάρχει θεωρητικό μάθημα. Όλη η θεωρία και η σύγχρονη εκμάθηση του kitesurf διδάσκεται στην πράξη. Το μόνο που εξηγείται σε μορφή θεωρητικού μαθήματος είναι οι κανόνες προτεραιότητας. Το πρώτο μάθημα πραγματοποιείται με έναν πολύ μικρό εκπαιδευτικό «αετό», από στεριάς, ώστε να γίνει η πρώτη επαφή με τον αέρα και το σπορ. Διδάσκεται η βασική λειτουργία «αετού», πώς του δίνουμε εντολές για να κάνει κάποιες κινήσεις. Σιγά-σιγά το μυαλό και το σώμα αποκτούν μνήμη σε αυτές τις κινήσεις. Αυτό γίνεται σε ωριαίο μάθημα με το δάσκαλο. Στο δεύτερο μάθημα μπαίνουμε στη θαλάσσια «αρένα» με κανονικό «αετό» και μαθαίνουμε όλους τους χειρισμούς που έχει ο αετός. Η πρόοδος παίζει σημαντικό ρόλο και αν δεν «περάσουμε» το μάθημα, θα το ξαναδώσουμε… Ο Λουκάς μού εξηγεί τι γίνεται μετά: «Αφού έχεις μάθει να χειρίζεσαι τον “αετό” σου, μαθαίνεις να χειρίζεσαι και τη δύναμη που αυτός σου δίνει, ώστε να τραβάει μόνο το σώμα σου μέσα στο νερό. Γι’ αυτό και υπάρχουν διάφορες ασκήσεις που γίνονται σχετικά με αυτό. Στη συνέχεια, αφού το κάνεις και αυτό, εκπαιδεύεσαι πώς να φοράς το σανίδι, το board, στα πόδια σου. Αν το κατακτήσεις και αυτό, μαθαίνεις να ισορροπείς πάνω σε αυτό και στη έπειτα προσπαθείς σιγά-σιγά να ανέβεις. Αφού ανέβεις, ανακαλύπτεις πώς να κάνεις πορεία. Κάπου μέσα σε αυτά εκπαιδεύεσαι να απογειώνεσαι και να προσγειώνεσαι, όπως μαθαίνεις κάποιες «ασφάλειες» που υπάρχουν σε περίπτωση κινδύνου».

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;

Ο Λουκάς μου είπε πως καλό είναι να μην περνάει ένας μήνας από το προηγούμενο μάθημα… Μάλιστα (απάντησα). Το «τέλειο», είπε, είναι να κάνεις μέρα παρά μέρα, επειδή όμως δεν είναι… τένις, για να μπορείς να νοικιάσεις ένα γηπεδάκι και… άντε το πολύ-πολύ να βρέχει και να μη γίνει το μάθημα, αλλά έχει να κάνει με τον αέρα που άμα θέλει φυσάει, αν έχεις χρόνο, προσπαθείς να κάνεις το μάθημά σου. Τι σημαίνει αυτό για σένα; Έχεις 10 μέρες άδεια; Καλό είναι να κάνεις και τις 10 μέρες.

Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΤΟ KITESURF ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Όχι, δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις. Το θέμα είναι το target group στο οποίο απευθύνεται το άθλημα. «Παίζουν», λοιπόν, όλες οι ηλικίες αρκεί να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Βέβαια, όπως με ενημέρωσε ο Λουκάς, οι φανατικοί ου είδους είναι οι πιο ανεξάρτητοι οικονομικά. Αυτοί που κάνουν ποδήλατο μπορεί να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για το άθλημά τους. «Έρχονται συνήθως όσοι είναι άνω των 30 ετών, ενώ το 90% αυτών είναι άντρες και το 10% είναι γυναίκες. Το προφίλ του αθλητή είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένο: Εργάζεται, του περισσεύουν κάποια χρήματα να ξοδέψει και ταυτόχρονα θέλει κάτι διαφορετικό για να ξεφύγει. Δεν είναι μπάσκετ, δεν έχει ομαδικότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει έναν χαρακτήρα ομαδικότητας».


Για του λόγου το αληθές, γνώρισα μια παρέα εκεί. Όλοι τους… 40something. Ασχολούνται με το slalom windsurf, «το πιο ακριβό wind surf που υπάρχει, αφού ένας εξοπλισμός μέσα στο νερό μπορεί να έχει περίπου 15.000 ευρώ» μου λέει ο Λουκάς. Μαζεύονται παρέα, κάνουν και τις κόντρες τους ενίοτε. Αυτή τη μορφή ομαδικότητας μπορεί να αποκτήσει και το kitesurf. Να μην το ξεχάσω, αν το kitesurf δεν σε ενθουσίασε, τότε μπορείς να δοκιμάσεις το windsurf ή το SUP (stand up paddling). Μεταξύ μας, θα ξεκινήσω SUP. Είναι το πιο φιλικό και επίσης είναι ένας τρόπος να αποκτήσει σταδιακά κάποιος φυσική κατάσταση και ισορροπία. Ναι, είμαι εκείνη που το kitesurf της στέλνει φιλικούς χαιρετισμούς στον καναπέ… May the force be with me!